beats kopfhoerer beats by dre abercrombie gunstig louis vuitton louis vuitton alma louis vuitton bag thomas sabo charms abercrombie hoodie thomas sabo bracelet
Paris

Ta Sig Till och Runt Paris

Som en av världens mest turisttäta städer är det av yttersta vikt att ha goda transportkommunikationer, något Paris klarar väldigt bra. I staden finns en rad olika alternativ, som tunnelbana, spårvagn eller varför inte gammal hederlig cykel? Till och från Paris tar man sig lättast med flyg eller tåg och staden har både flygplatser och tågstationer i plural.
 

Flyg

Paris Flyg
Paris i särklass största flygplats heter Aèroport Roissy-Charles-de-Gaulle, men kallas i folkmun oftast bara Roissy och har den internationella förkortningen CDG. Namnet har flygplatsen fått från frihetskämpen Charles de Gaulle samt för att den är belägen i Roissy kommun. År 2007 lyfte och landade nära sextio miljoner människor från CDG, vilket gjorde den till den näst mest passageraraktiva flygplatsen i Europa, efter Heathrow i London.

Även till ytan är CDG en stor flygplats med hela sex hallar, tre för avgång och tre för ankomst, innan man anländer till CDG är det därför väldigt viktigt att veta vilken hall man ska infinna sig i. Mellan CDG och Arlanda erbjuder SAS, Air France och FedEx Express flygningar, till Landvetter flyger CityJet och Régional och till Köpenhamn FedEx Express och Sterling. Till och från CDG tar man sig med bus, tåg eller taxi och resan tar mellan 40 minuter till en timme beroende på var i Paris man vill resa.

Innan Roissy-Charles-de-Gaulle byggdes år 1966 så var Aéroport d’Orly, som har förkortningen ORY, Paris främsta flygplats. Aéroport d’Orly ligger i Orly kommun, strax söder om Paris och byggdes år 1932 som en kompletterande flygplats till Le Bourget, som idag inte längre är öppen för kommersiell flygning. Trots att CDG övertog största delen av den internationella flygtrafiken så står Orly flygplats stark som landets största flygplats för inrikesflyg och näst största överlag. Från Sverige erbjuder Norwegian Airways Shuttle flygningar mellan Stockholm-Arlanda och Orly som har två terminaler och är kopplad till motorvägar som leder till och från Paris dit man tar sig med antingen flygbussar (flera olika erbjuds), snabbmetro till Paris RER-station eller taxi. I framtiden planeras även en spårvagnslinje till och från Orly.

Aéroport de Paris Beauvais Tillé ligger i Tillé kommun, 3,5 km nordöst om Beauvais och 85 km norr om Paris, flygplatsen förkortas BVA. Den byggdes redan 1930 men öppnade inte för allmänheten förrän 1956. De senaste åren har passagerarantalet till Beauvais Tillé ökat markant p g a att lågprisjätten Ryan Air gjort den till sin hemflygplats i Frankrike. Det finns skytteltrafik som avgår mellan flygplatsen och Paris centrum och järnvägsstation åtta gånger per dag. Övriga tider kan man ta en privat taxi med schemalagda avgångstider. Resan tar då dryga timmen och anländer i Paris 17:e distrikt, ca en kilometer väster om Arc de Triomphe. Ryan Air erbjuder lågprisflyg mellan BVA och Stockholm-Skavsta.

RER

Résau Express Régional, eller RER som det vanligtvis förkortas, är ett transportnät bestående av spårvagnar som färdas mellan Paris centrum ända ut till de allra yttersta förorterna. Det har idag fem linjer och bara ett fåtal stationer i centrala Paris då syftet är att knyta ihop staden med dess förorter och underlätta för pendlare.

Transilien

RER når inte ut till alla Paris förorter och därför har ett annat spårvagnsnätverk byggts, det har man döpt till Transilien som en ordlek där orden ”transit” och ”franciliens” (invånarna i den region där Paris är huvudstad) blandats.

Metro

Paris Metro
Paris var den första stad i världen som öppnade en tunnelbana under jorden, man döpte den till Métro och den allra första linjen öppnade redan år 1900. Hjärtat av Metron stod färdigt år 1920 och påbyggningar till förorterna gjordes 1930. Idag har Paris Metro 16 linjer med över 300 stationer vilket gör den till den näst största tunnelbanan i Europa efter Moskva. Mellan söndag och torsdag är tunnelbanan öppen från 05.00 till 01.00 och under helgerna samt nätterna innan festdagar till 02.00. Biljetter till metron köper man i automater eller kiosker och de är giltiga i 90 minuter.

Spårvagn

Från 1800-talets mitt fram till 1930-talet var Paris främsta kollektiva transportmedel det utbredda spårvagnsnätverk som gick genom hela staden. Den sista av denna första generationens spårvagnslinjer stängdes 1957 då metron hade tagit över nästan all transport. Den nya generationens spårvagnar föddes 1992 och idag, 16 år senare finns det fyra linjer, med en femte inplanerad.

Sex stora stationer

I Paris finns sex stora tågstationer, Gare du Nord, Gare Montparnasse, Gare de l’Est, Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz och Gare Saint-Lazare. Från dessa kör höghastighetståget Train a Grand Vitesse – TGV, som kör i hela Frankrike, Coral, som också tar en runt hela landet, men i normal hastighet, och RER-tågen som kör mellan centrala Paris och ut till förorterna.

Cykel

Det finns 10 000 allmänna cyklar på 750 stationer runt om i Paris som får hyras av allmänheten.