beats kopfhoerer beats by dre abercrombie gunstig louis vuitton louis vuitton alma louis vuitton bag thomas sabo charms abercrombie hoodie thomas sabo bracelet
Paris

Paris Stadsdelar

Centrala Paris är indelat i 20 distrikt, formade i en spiral där första distriktet utgör den allra innersta kärnan och tjugonde ligger i utkanten och utgörs av en stor kyrkogård. Detta system gör det relativt lätt att navigera där, trots stadens storlek.
 

Centrum

Paris Stadsdelar
Första, andra, tredje och fjärde distrikten, utgör tillsammans kärnan av Paris och ligger på ena sidan av floden Seine. Första distriktet är ett paradis för den kulturelle resenären, där hittar man - för att bara nämna ett fåtal sevärdheter - Louvren, marknadsplatsen Les Halles, och Palais Royal och dess trädgårdar. Andra distriktet är betydligt mer affärsorienterat, där finner man börshuset – Le Bourse, och landets främsta bibliotek – Bibliothèque Nationale. Tredje och fjärde distrikten utgör tillsammans stadsdelen Le Marais, som är ett av de äldsta områdena i Paris. Det finns en livlig och alternativ atmosfär där som lockar till sig folk från hela världen och vill man leva stadsliv med shopping, barhopping och intressanta restauranger så är Le Marais rätt ställe att besöka.

De latinska kvarteren och Panthéon

I femte distriktet finner man de latinska kvarteren, som fått sitt smeknamn från Sorbonne där det talade språket för studenter under medeltiden var latin. Här finns mycket studentliv med tillhörande kaféer och barer, men även en alternativ konstscen och internationella restauranger och butiker. I området finns också Panthéon, med magnifik utsikt över hela Paris.

St. Germain

Champ Elysee
Sjätte distriktet, S. Germain, brukade vara en samlingsplats för bohemer, konstnärer och intellektuella. Det har dock genomgått en förvandling de senaste åren och är nu ett av de mest eftertraktade, och därmed dyraste, ställena man kan bo och vistas på. Det har fortfarande ett fokus på konst, men det handlar om väldigt dyr sådan i form av exklusiva gallerier och boutiquer. Lite snobbigt, men väl värt ett besök.

I sjunde och åttonde disktrikten hittar man bl a Paris stora landmärke Eiffeltornet, Musée d’Orsay och den världsberömda shoppinggatan Champs Elysée. Dessa distrikt är bland Paris dyraste och, av förklarliga skäl, mest välbesökta. Definitivt ett måste när man besöker staden.

Moulin Rouge

I södra delen av det nionde distriktet hittar man bl a Paris operahus Opéra eller, som det också kallas – Palais Garnier, och i de nordligare delarna det kontrastrika gamla Red Light District med sin världsberömda Moulin Rouge.

Gare du Nord och Gare de l’est

Paris har två stora tågstationer som heter Gare du Nord och Gare de l’Est, den som har varit i Paris kan inte ha missat dem. Båda ligger i tionde distriktet som har starka bohemiska inslag och många affärer och skönhetssalonger med, i synnerhet, Afrikansk ursprung. Ett fascinerande område.

Övriga distrikt

Övriga tio distrikt är till större delen bostadsområden, men med kulturella inslag givetvis. I distrikt elva finner man det stora landmärket Bastiljen – Place de la Bastille, och Nya operan – Opéra de la Bastille. I tolfte distriktet finns Paris största grönområde - parken Bois de Vincennes, som man kan spatsera runt, ha picknick eller åka båt i när man tröttnat på centrums brus. Bois de Vincenne har smeknamnet ”Paris lungor”. Det trettonde distriktet i Paris har stadens China Town och distrikt fjorton konstnärernas ”nycentrum” Montparnasse, där otaliga av världens största konstnärer under 1900-talet haft sin bas. Femtonde distriktet är ett av de mer prisvänliga bostadsområdena i staden medan distrikt sexton, Trocadero, i motsats ett riktigt rikemansområde. Distrikt sjutton är också väldigt classy och här hittar man landmärket Arc du Triomphe, i angränsning till åttonde. Det artonde distriktet heter Montmartre och blev genom succéfilmen Amelie de Montmartre ett drömresmål för hela världen. Montmartre är urcentrum för alla konstnärer och intellektuella, det har en vänlig småstadskänsla över sig men är idag fullsmockat med turister. De sista två distrikten består också av bostadsområden, mycket restauranger och affärer och förstås Paris stora kyrkogård – Père-Lachaise.