beats kopfhoerer beats by dre abercrombie gunstig louis vuitton louis vuitton alma louis vuitton bag thomas sabo charms abercrombie hoodie thomas sabo bracelet
Paris

Turistens Paris

I Paris blir man aldrig uttråkad, pulsen är ständigt hög och oavsett om det är dag eller natt finns det alltid någonting att göra. Parisarna är mångsidiga och färgstarka och språket passionerat och romantiskt. Det går att hitta mat från världens alla hörn och med Frankrikes fantastiska råvaror är varje måltid en upplevelse i sig.
 

Befolkning

Eiffeltornet
Om man inkluderar förorterna som omger Paris stad så hamnar invånarantalet på ca 10,5 miljoner invånare, i själva staden, som består av 20 inrutade distrikt, bor 2,15 miljoner, detta på en yta på ca 105 kvadratkilometer. Befolkningsmässigt är Paris tredje största staden i Europa, efter London och Moskva. Invånarna har väldigt blandat ursprung då Paris genom sin storhet och sitt centrala läge lockat till sig människor från hela världen under många hundratals år. Man kan med rättvisa säga att Paris är en av världens mest multikulturella städer men man vet egentligen inte så mycket om befolkningens härkomst då det i Paris är en förbjuden fråga. Dock vet man att de största invandrargrupperna kommer från Nord- och Västafrika, Kina, Östeuropa och Mellanöstern, i den ordningen. Varje år väljer 30 miljoner människor att turista i Paris. Alla religioner finns representerade i Paris och då det är olagligt att registrera folks religösa uppfattningar så kan man omöjligt ge några siffror i vad som är mer eller mindre representerat.

Språk

Eftersom Paris som bekant är Frankrikes huvudstad så är givetvis språket som talas där franska. Fransmännen är mycket stolta över sitt språk som världen över är känt som ett av de vackraste tungomålen på jorden. Precis som människorna som bor i Paris är passionerade, romantiska och stolta så låter språket häftigt, melodiskt och stundvis nästan som en kärlekssång laddat till bredden med passion. Om språket färgade människornas karaktärer eller tvärtom är omöjligt att avgöra, men säkert är att fransmännen är så stolta över sin franska att de helst inte hör, än mindre talar, andra språk, vilket kan få dem att framstå som lite snobbiga. Det är för ens egen skull bra att lära sig lite standardfraser innan man beger sig dit, om inte för något annat så för att visa parisarna att man njuter av deras fantastiska stad med respekt.

Klimat

Paris har milda till varma somrar, mellan maj och september ligger medeltemperaturen på mellan 20-30 grader, och även om det kan komma oväntade skurar då och då så regnar det inte särskilt mycket i Paris. Det kan också förekomma riktiga värmeböljor på över 30 grader under sommaren. Vintrarna i Paris är kyliga och temperaturen sträcker sig ner mot nollstrecket mellan december och februari. Det blir dock sällan minusgrader, så jämför man med Sverige så är vintrarna i Paris relativt milda.

Cuisine

Paris Restaurang
Frankrike har, med sin långa historia, sitt milda klimat och fantastiska landsbygd, enligt många, den godaste maten i världen, för att inte ens nämna vinet. I Paris finns en hel uppsjö av fantastiska restauranger som, om man visar lite intresse för god mat, kan servera maträtter som utmanar ens smaklökar på sätt man inte trodde var möjliga. I den klassiska matlagningen utgår man från de råvaror som finns i landet, mycket örter, grönsaker, ost och vin förstås. Man köper de finaste råvarorna på marknadesplatserna eller i de små butiker som specialiserat sig på en specifik produkt, t ex ost.

Då Paris är en multikulturell stad, i uttrycktes mest levande andemening, så kan man idag hitta mat från hela världen där, från vietnamesiskt till skandinavisk, och allt där emellan.

Parisarna äter oftast en stadig lunch vid ett-två-tiden, efter otaliga koppar kaffe och eventuellt en bagel eller frukt till frukost. Nästa stora mål mat är middagen som intas relativt sent, runt klockan åtta och däremellan varierar vanorna. Ofta dricks ett passande vin till maten, som en del i matkulturen. För parisarna är det viktigt att man lägger ner tid på att njuta av maten, att visa respekt för de olika smakerna och lyssna på vad ens smaklökar frågar efter. Kombinationer är också viktiga, samt vad som gäller för årstiden så att man är säker på att få de fräschaste råvarorna.

Fransmännen tycker om att avsluta dagen med en ostbricka bestående av kex, olika ostar, lite vindruvor och ett glas vin, visst låter det ljuvligt?

Mångfald

Kultur är ett ord som beskriver ett folks gemensamma tro och värderingar, skapade genom gemensamma sociala erfarenheter under lång tid – ens inlärda syn på hur världen, livet och människan fungerar eller bör fungera.

Som tidigare nämnt så är Paris en stad som vibrerar av multikultur – olika sociala erfarenheter samlade på en plats. Även om det klassiska croissantkaféet finns i otaliga, väldigt uppskattade, upplagor på Paris smågator så är det inte sällan att de ligger alldeles intill en indisk take-away eller en afrikansk presentbutik. Det gör dock inte att Paris känns mindre franskt, man får däremot en känsla av att det finns mycket respekt och tolerans gentemot alla, på samma gång som man bevarar och integrerar det klassiskt parisiska och håller det väldigt levande. Ända sedan 1800-talet har det varit förbjudet att kategorisera Frankrikes invånare efter etnicitet och religion, för att skydda alla fransmän, oavsett ursprung eller trosuppfattning, från diskriminering.